3. Mitkä ovat hapetteen tärkeimmät vaikuttavat ainesosat?
-Hapetteen ainut vaikuttava ainesosa vetyperoksidi, muut aineet ovat esim. emulgaattoreita, pH:n säätäjiä ja pehmentäviä aineita. Eniten hapetteessakin on vettä, joka toimii siellä liuottimena.
4. Miksi vaalennusaine ja hapeteseos on tehtävä juuri ennen tuotteen levittämistä hiuksiin eikä sitä voi säilyttää pitkän aikaa kupissa?
-Koska vaalennusmassa alkaa hapettua heti sekoituksen jälkeen, eli aine menettää tehoaan mitä kauemmin se istuu kupissa.
5. Kirjassa esitetään 3 erilaista värinpoistomenetelmää. Mitkä ne ovat? Mikä näistä kolmesta menetelmästä on vaalennus ja miksi sitä kutsutaan sillä nimellä?
-Emäsvärinpoisto, hapanvärinpoisto ja liuotinvärinpoisto. Emäsvärinpoistoa kutsutaan vaalennukseksi, mutta toisaalta kirjan mukaan sitä kutsutaan myös värinpoistoksi jos sitä käytetään ennen toista värikäsittelyä.
6. Selvitimme viime viikon tehtävässä happivaurioita ja niiden syntyä. Kaikista värjäysmenetelmistä juuri vaalennus synnyttää tehokkaimmin happivaurioita. Miksi vaalennuksessa käyttöohjeita on noudatettava tarkasti? Pohdi myös ihon kannalta.
-Vaalennusaine vapauttaa happea emäksisyyden johdosta enemmän kuin värjäys. Happivaurioita ei synny ainoastaan hiuksen keratiiniproteiiniin vaan myös ihon keratiiniproteineihin, jolloin ihosolukko alkaa hajoilla aivan kuten hiuskin. Pysyviä happivaurioita ihossa voi sanoa ihon syöpymiseksi. Tästä syystä vaikutusaikoja tulisi noudattaa.
7. Minkä vahvuista värinpoistoainetta on sallittu laittaa hiuspohjaan?
-Matalaemäksistä värinpoistoainetta jonka sekoittamiseen on kätetty max 6% hapetetta, korkeaemäksistä värinpoistoainetta ei ikinä.
9. Miten emäs- ja hapanvärinpoiston toimintaperiaatteet poikkeavat toisistaan, kuvaile kumpaakin lyhyesti.
-Kumpikin värinpoistotapa vaikuttaa hapettuviin väriainesosiin muuttaen ne värittömiksi
-Emäsvärinpoistossa värilliset molekyyliryppäät pienenevät ja niistä tulee värittömiä jolloin hius vaalenee. Värinpoistoaineesta vapautuva happi ei kuitenkaan riko ainoastaan värimolekyylejä, vaan myös hiuksen proteiinirakennetta.
-Hapanvärinpoistossa vety irrottaa värimolekyylit toisistaan happamassa ympäristössä jolloin hius vaalenee. Koska ilmassa on aina happea, nämä happiatomit saattavat liittää värimolekyylit takaisin yhteen ja hius tummenee jälleen. Tämän takia hiukseen lisätään monesti 1-4% hapetetta, jotta nähdään kuinka paljon hius tummuu ja se voidaan käsitellä uudestaan tarvittaessa.
11. Sivulla 98 esitetään hiusten vaalentumistaulukko, josta on nähtävissä hiusten väri vaalennettaessa eri tummuusasteilla. Mikä on hiuksen vaalennuspohjan väri seuraavilla tummuusasteilla:
a. 4, vaalennuspohja ja sen vastaväri
b. 7, vaalennuspohja ja sen vastaväri
c. 9, vaalennuspohja ja sen vastaväri
Pohdi, miten parturi-kampaaja voi hyödyntää vaalentumistaulukkoa työssään?
Kommentit
Lähetä kommentti