Hiuksenleikkauksen perusrakenteet

Kaikki hiusmallit käytännössä muodostuvat perusrakenteiden pohjalta. Yhdessä leikkauksessa voi olla useampia perusrakenteita nähtävissä, esimerkiksi takaosa voi olla porrastettu ja eteen laskeutuu ehjä leikkausrakenne. Näiden rakenteiden osaaminen on siis hyvin tärkeää ja oleellinen osa kampaajan ammattitaitovaatimuksia. Tässä postauksessa kirjoitan rakenteista tämän hetkisen osaamiseni pohjalta - tiedot ja tekniikat eivät ole siis täydellisiä. Opin paljon uutta jopa kirjoittaessani tätä tekstiä ja katsellessani opetusvideoita ajatuksen kanssa. Erityisesti kerrostuksen ja porrastuksen variaatiot ovat niin monimuotoisia, että niitä olisi mahdotonta hallita viiden viikon opiskelun jälkeen, varsinkaan alalla jossa kehitys jatkuu läpi uran.


Ehjä rakenne, Line, Solid Form




Ehjän rakenteen perusperiaate on se, että kaikki hiukset laskeutuvat samalle kohdalle, eli samaan linjaan. Ehjä leikkausrakenne muodostaa sileän ja passiivisen pintarakenteen kampaukselle. Leikkausrakenteen voi yhdistää mihin tahansa muotolinjaan. Tässä kuvassa muodostuu kaksi linjaa, otsahiukset muodostavat omansa, ja loput hiukset omansa. 


Tässä kuvassa kaksi leikkausrakennetta on yhdistetty - kerrostus sekä ehjä rakenne. Ehjä rakenne löytyy hartiakorkeudelta ja kerrostus otsalta. Jos rakennetta ei yhdistetä leikkauksessa toisen rakenteen kanssa, hiukset ovat pituudeltaan vähintään keskipitkät - jos kaikkien hiusten tulee yltää samaan linjaan, ei kyseinen linja voi olla ylempänä kuin hiusraja. Leikkaus on hyvin vahva ja selkeä ja korostaa sitä kohtaa johon linja muodostuu, esimerkiksi huulia tai leukaa. Vaikka leikkaus voidaan tehdä pitkään hiukseen, mielestäni vahva line on mielekkäintä tehdä puolipitkään hiukseen, jossa malli tulee parhaiten esiin. 




Ehjän leikkausrakenteen kehälinja on aina ylöspäin pitenevä, sillä päälaelta on pidempi matka halutun linjan kohtaan, kuin esimerkiksi niskasta. Mitä ylempää hius siis laskeutuu, sitä pidempi se todellisuudessa on. 

Olen aiemmin kirjoittanut tarkan postauksen siitä kuinka ehjä rakenne leikataan, siihen pääset klikkaamalla TÄSTÄ. Tunnuspiirteitä ehjän rakenteen leikkaamisessa ovat muun muassa nollakulmassa leikkaaminen ja leikkausosion samansuuntaisuus halutun linen kanssa. 

Kerrostus, Layering



Kerrostus voi olla kasvavaa eli lisääntyvää tai tasamittaista. Kerrostuksen ajatus on poistaa massaa hiuksesta ja luoda liikkuva pintarakenne. Varsinkin paksulle hiukselle kerrostus sopii, jos hius on ohutta kerrostuksen tekeminen niin että hius ei näytä kynityltä voi olla haastavaa. Paula Koivuniemen kuvan kanssa on siis turha kävellä kampaamoon, jos hius on ohutta, liukasta ja massaltaan vähäistä. Tässä kuvassa kasvavasti kerrostettu rakenne hyvin pitkässä hiuksessa. 


Kerrostuksen voi leikata hyvin monella eri tavalla verrattuna esimerkiksi ehjän rakenteen leikkaamiseen. Vetosuunta voi käytännössä olla mihin vain, ja se voi vaihdella eri osissa hiusta leikkausosioiden mukaan. Yleistä onkin, että kerrostus löytyy vain osasta hiusta, tai eri osiot ovat kerrostettu eri mittoihin. Tässä kuvassa niska ja päällihiukset ovat kerrostettu eri mittoihin. Minun tulkintani mukaan molemmista löytyy tasamittainen kerrostus, mutta eri mittapituudella. 



Kerrostus on siitä monipuolinen rakenne, että sitä voi käyttää minkä mittaisessa hiuksessa hyvänsä. Monesti kerrostuksesta puhuttaessa ajattelemme vain pitkiä hiuksia, sellaisia kuin ensimmäisessä mallikuvassa tai kuin Michael Monroella, joihin on luotu kerroksia tuomaan liikkuvuutta. Todellisuudessa kerrostus tulee kuitenkin selkeiten esiin lyhyessä hiuksessa, jossa koko malli muodostuu kerrostuksen ympärille. Tässäkin kuvassa koko leikkausmalli on luotu kerrostuksella - päälliosassa on tasamittainen kerrostus pidempään hiukseen ja sivuilla tasamittainen kerrostus lyhyeen hiukseen. 


Tässä kehä- ja muotolinja tasamittaisesta kerrostuksesta. Koska hius on joka kohdasta saman pituista, leikattu aina 90 asteen kulmassa, muotolinja seuraa hiusrajaa. Malli, joka kokonaan leikattaisiin tasamittaisesti kerrostettuna rakenteena, on hyvin harvinainen ja yleensä tasamittaista kerrostusta käytetään vain osana mallia. TÄSTÄ löytyy aijempi blogitekstini leikkaamisesta. 



Tässä muoto- ja kehälinja kasvavasti kerrostetusta rakenteesta. Niskassa on pieni osuus, josta tulee ehjä rakenne, jotta leikkauksesta tulee siistimmän näköinen. 






Tässä esimerkkejä vetosuunnista ja niiden monimuotoisuudesta. Eteenpäin vedetty hius ohenee edestä ja kasvojen ympäriltä enemmän kuin muualta, ylöpäin vedetty hius laskeutuu tasaisesti ja kaltevasti vedetty hius laskeutuu kaltevasti - ei kuitenkaan leikkaussuunnan mukaisesti vaan sen mukaisesti mihin suuntaan hius on vedetty. 

Oleellista kerrostusta leikatessa on se, että hius vedetään aina vähintään 90 asteen kulmaan, tätä matalampi kulma on porrastus, ei kerrostus. Toisin sanoen - kerrostus syntyy kun hius leikataan yli 90 asteen kulmassa. Hius tulisi myös aina vetää suoraksi valittuun pisteeseen, ja valitussa leikkauskulmassa pysyä. Sormia pidetään leikkausosion kanssa samassa suunnassa.

Tasamittaista kerrostusta leikatessa mittapituus on liikkuva, eli mitta otetaan aina edellisestä leikkausosiosta. Sormien välissä on siis aina puolet edellisestä leikkausosiosta mittapituutena, ja uusi leikattava osa. Kasvava kerrostus taas vedetään aina samaan pysyvään mittapituuteen joka on määritelty osituksen ensimmäisessä leikkausosiossa.

Porrastus, Graduation

 f38cb937a7bfec8b3f2fd055218dd842.jpg

Porrastetun rakenteen tarkoitus on lisätä massaa haluttuun kohtaan, eli se on kerrostuksen vastakohta.  Porrastus syntyy kun hius leikataan nollakulman yläpuolella, mutta alle 90 asteen kulmassa. Porrastusta kutsutaan matalaksi jos leikkauskulma on suurempi kuin nolla, mutta pienempi kuin 45 astetta, ja korkeaksi porrastukseksi jos leikkauskulma on suurempi kuin 45 mutta pienempi kuin 90 astetta. Tässä kuvassa porrastus löytyy niskasta.
Ridge lineksi kutsutaan kohtaa, jossa hiusmallin tekstuuri muuttuu silminnähden. Porrastuksissa ridge line tulee näkyviin erityisen selvästi, sillä porrastuksen raja on usein hyvin selkeä.


Porrastus sopii lyhyelle sekä puolipitkälle hiukselle jossa malli tulee parhaiten esiin. Pitkässä hiuksessa porrastuksella luotu malli menettää muotoaan ja latva näyttää helposti sotkuiselta ja huonosti leikatulta harkitun mallin sijaan. Porrastetut mallit tulivat suosituiksi 60-luvulla ja ovat edelleen erittäin käytettyjä. Tässä mallissa matala porrastus niskassa. 


Erityisesti korkeiden porrastusten kanssa näkee kuinka porrastus kerää massaa haluttuun kohtaan. Aluetta johon massa kerätään kutsutaan weight corneriksi. Tässä mallissa weight corner on noin nenän korkeudella. Mallissa on myös yhdistetty kerrostusta päälliosaan, tai ainakin hius on voimakkaasti kevennetty. 


Aivan kuten kerrostusta, myös porrastusta käytetään paljon myös miesten malleissa. Tässä mallissa päälaelta löytyy tasamittainen kerrostus ja sivuilta ja takaa korkea porrastus. 

 Pivot Point Artist Access - Graduated form overview 

Porrastetun leikkausrakenteen kehälinja on ylöspäin pitenevä. Mitä voimakkaampi porrastus, eli mitä suurempi leikkauskulma on, sitä suipompi kehälinja.
Tähän, kuten moneen muuhunkaan leikkausrakenteeseen, ei ole yhtä tiettyä tapaa. Yleisin käytetty leikkaustapa on vaakatasoiset leikkausosat halutun muotolinjan mukaisesti, mutta porrastuksen voi myös leikata pystysuuntaisin leikkausosioin. Tällöin sormien asento määrittää kuinka voimakas porrastus on leikkauskulman lisäksi. Pystyotteella pystyy myös tarkistamaan kuinka porrastus on onnistunut.

Yleensä weight corneria kevennetään. Keventämätön weight corner näyttää hyvin paksulta ja usein tönköhköltä. Kevennyksen voi tehdä muotoilusaksilla, tai esimerkiksi dusting- tekniikalla.



Kommentit

  1. 👏👏👏 ihan loistava kokooma perusrakenteista. Osaat hyödyntää myös sähköisen materiaalin kielitaitoisena. Ei voisi paremmin asiaa selittää.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti